|
|
|
Bunları Biliyor musunuz? -2-
|
|
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > |
|
|
|
Kış Bakımının Önemi...
Aracınızı satın aldığınızda beraberinde verilen bakım kılavuzunda periyodik bakım aralıkları ve kilometreleri detaylı olarak anlatılmıştır. Aracınızın uzun ömürlü olması ve size en iyi hizmeti verebilmesi için lütfen periyodik bakımlarınızı zamanında ve işinin ehli, tam donanmlı servislerde yaptırmaya özen gösteriniz. Zamanında yapılan bu bakım ve kontroller sonucu motor, şanzıman, diferansiyel gibi ana komponent parçalarında oluşabilecek muhtemel arızalara karşı önlem alınmış olur.
Aracınızın Kış Bakımı
Kış aylarında bakım haricinde kullanıcının da önlem alması gereken hususlar bulunuyor. Bunlar "Kışa Özel Bakım Tedbirleri" adı altında sıralanıyor. İşte, periyodik bakım haricinde "Kışa Hazırlık" kapsamında yapılması gerekli kontroller...
AKÜ
Aküler kış aylarında far, kalorifer ve diğer elektrik gereksinimi duyan sistemlerin daha çok çalışması nedeniyle daha fazla akım çekmektedir. Bu nedenle akünün gerilimi (voltaj) ve elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir. Akü başları temizlenmeli ve üzerlerine vazelin sürülmelidir
ANTİFRİZ
Soğutma sisteminde suyun donmaya ve korozyona karşı korunması için antifriz kullanılmalıdır. Uygun su-antifriz karışımı %50-%50 oranında olmalıdır. Böylece -36 dereceye kadar donmaya karşı koruma sağlanmış olur.
LASTİK
Aracın yağışlı (kar, yağmur vb.) kış koşullarında güvenli bir sürüş için mutlaka lastiklerin hava basıncı ve diş derinlikleri kontrol edilmelidir. Lastik aşınma derinliği aynı olanlar aynı dingile takılmalı ve lastiklerde yarılma, balonlama varsa değiştirilmelidir.
V KAYIŞI
Araçların V kayışlarının gerginlik kontrolu mutlaka tanımlanmış periyodik bakım aralıklarında yapılması gerekmektedir. Kayışın uygun gergide olmaması tahrik alan sistemlerin (alternatör, devirdaim, fan ve besi pompası gibi) uygun çalışmamasına neden olur. Bu nedenle kayış gerginliği kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir.
HAVA FİLTRESİ
Hava filtresi kışa hazırlık öncesi kontrol edilmeli, temizlenmeli veya kullanılamayacak durumda ise değiştirilmelidir.
SİLECEK SUYU VE FISKİYELER
Camı temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle tıkanabilir. Silecek suyu olarak özel cam sıvısı kullanılmalıdır. Soğukta donmayı önlemek için isopronopol ihtiva eden sıvı kullanılmalıdır. Eğer bu tip sıvılar mevcut değilse metil alkol / su karışımı kullanılabilir.
SİLECEKLER
Sileceklerde aşınma var ise değiştirilmelidir.
YAĞ VE SIVI SEVİYESİ KONTROLÜ
Kışa girmeden önce mutlaka motor, şanzıman, diferansiyel yağları, direksiyon ve fren hidroliği seviyesi kontrol ettirilmeli ve üretici firma tarafından tanımlanan uygun özellikteki yağ ve hidrolik ile tamamlanmaldır.
REZİSTANS
Camlardaki rezistansların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
KALORİFER
Kaloriferin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli ve kışa giriş öncesi mutlaka bakımı yaptırılmalıdır.
YAKIT
Yakıt sisteminde oluşabilecek su nedeniyle aracınızın yolda kalmasını engellemek için mutlaka serviste yakıt hattı kontrol ettirilmelidir.
ELASTİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARI
Araç kapı lastikleri vazelin sürülmeli, kapı kilit ve karşılığı gres ile yağlanmalıdır.
FARLAR
Far ayarları kontrol edilmelidir.
ÖN DÜZEN AYARI
Aracın yol tutuşu ve sürüş konforu için rot ve balans ayarı belirtilen periyodlarda kontrol edilmeli. Gerektiği durumlarda yaptırılmalıdır.
ABS VE FREN KONTROLÜ
Aracın ABS ve fren devresinin çalışma kontrolü yaptırılmalıdır. Aracın frenleme performansından en yüksek seviyede yararlanabilmek için mutlaka fren bakımlarınızı yaptırınız.
|
|
|